Saturday, January 29, 2011

Jalan2 makan angin @ Bandung


Assalam..
Kali ni nak cerita kisah aku and the gang jalan2 & shopping di Bandung.
This is first time aku lepas berjalan sorang. Sama gak ngan gang aku. Kami berlima ibarat mak orang dpt pelepasan sekejap dari anak2 & hubby. Yahoooo..!!
Sepatutnya kami hanya berempat..tp entah mcmana kak Nora last minute nak ikut sbb baru dpt pelepasan dari hubbynya..huhuhu...sian kak nora..airasia dah fully book so dia dptkan MAS..alhamdullillah dpt walaupun mahal skit ticket tuu..tapi kami kena tunggu kak nora di Bandung airport sbb flight MH sedikit lewat dr. kami. Ok jer..lepas check in hotel karmila kami isi perut yg dah keroncong dgn lunch masakan nasi padang..eehh..lupa plak nak citer..nama pak supir kami tu Pak Daimun namanya..tapi Nani panggil dia Pak Berlian..


Pak Diamun sangka kami sume budak student..patutlah bila lalu jer kat Universitas Islam Bandung, beriya2 dia introduce universiti tuu...hihihi...
Lepas makan ke airport semula ambil kak nora...haaa....disinilah bermulanya perjalanan kami berlima meredah Bandung. Sebelum pulang ke hotel dinner di Karamba..makanan sunda..not bad..ada ikan garome asam manis, ada gak sambal belacan, tauhu goreng dan macam2 lagi. Kebetulan ketika kami mkn ada gak rombongan dr Malaysia. Dah kenyang balik hotel..mandi. Ada pulak takleh tido..jom pegi minum teh..bayangkan dah lebih kurang jam 1030mlm..ibu2 ni melepak kat bistro. Di tingkat atas bistro ada life band..sedap suara awek tu nyanyi..kelihatan di tingkat bwh anak2 muda bandung tgh enjoy..hisap shisha..yg tonggang pun ada gak..diorg agak pelik tgk kami..hhmmmm..sblm tidur meeting dulu. Kira bill hotel dan lain2..just to make sure takut tersilap..sbb kami dah collect & allocate duit hotel and transport dr Malaysia lagi..pastu baru blh tido...Tido plak ada yg "nyanyi" jugakk...hihihi...kesian Midah tak dpt tido..aku tido dgn nyenyaknye...




Hari kedua kami sume sepakat akan ronda habis sampai malam. Jam 9pg Pak Diamun dah dtg tunggu kami di lobby..pastikan dah isi perut sarapan dgn nasi goreng and teh manis..Agenda hari kedua..pegi ke Tangkuban parahu..fulamak..jln dia lebih kurang mcm kat Bukit Putus..Midah, Kak Nora, Niza dah pegang kepala, sapu minyak angin..fenin...lg brapa km nak sampai, Pak Diamun berpesan supaya jgn beli apa2 dr org2 yg dtg menghampiri..dan jaga handbag masing2. Tangkuban Parahu seperti di Cameron Highland..ia adalah bekas gunung berapi..dah tak aktif..Tapi bau belerang dia membuatkan Midah skit fenin...Lepas turun dr Tangkuban Parahu..kena isi perut dulu..kami singgah di Saung Wargi..very nice place..ala2 resort gitu & makan pun sedap...bila dah kenyang barulah boleh sambung shopping...adoiyai..mcm nak tercabut kaki..borong sakan..kasut kulit sekurang2nya sorang beli 2 pasang..murah betul..mana taknye buy 1 free 1...pastu singgah plak ke pasar baru..kain cotton english hanya rm4 semeter..apalagi ibu2 rembat..kat sinilah Nani bertukar nama kpd Kak Ros..sbb dia jumpa Pak Mail..hahahaha...Sblm balik dinner di Karamba. Sblm tido meeting lagi..sbb kami akan balik keesokannya dan kak nora akan stay another night. Distribute duit airport tax, check boarding pass masing2..Tido...huh!!.."nyanyilah" Nani...aku nak tido..penat.

Bangun tido Midah buat hal.."La..aku nak pegi pasar baru lg nak beli kain macam ko punye,pastu nak gi Donatello nak beli kasut lagi..huhuhu...ok..nnti kita tye kak nora&niza..Rupanya diorg pun mimpi kasut gaks..Layan...pagi tu lepas breakfast kami check out..after bincang2 Pak Diamun bw kami ke pasar baru..beli kain lagi..pastu ke Elizabeth..aku beli kasut lg. After that its time to go to airport..hantar kak nora ke hotel dgn airmata..sob..sob..sob..sblm boarding habiskan duit rupiah yg ada..licin aku kerjakan..sampai LCCT jam 0640ptg hubby & anak2 tlh menunggu..

1 comment:

Baladewa Tour said...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera bagi kita semuanya
pembekal perkhidmatan kami yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema FREE AND EASY kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung,, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung

address : BaladewaTour Jalan Sukara No. 4 Air Port Bandung
Phone : +6282216910022
Whatsapp : +6282216910022
Emai : tourmalaysiabandung@gmail.co
Website : http://www.Baladewatour.com
www.tourmalaysiabandung.com

#Pakej dikekalkan sampai 2015 :)
Pakej Terbaru 4 hari 3 malam Rm 245/pax (minimum 4 pax)
Termasuk Hotel/guest house & Transport

1). Budget pakej Full Board
a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Budget Rm. 1800/pax
b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Budget Rm. 240/pax
c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Budget Rm. 380/pax
**Pakej Includ :
-Hotel bintang 2
-Brekfes
-Privat transport
-Pemandu pelancong

2). Star Pakej Full board
a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Star Rm. 280/pax
b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Star Rm. 330/pax
c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Star Rm..415/pax
**Pakej Includ :
-Hotel bintang 3
-Brekfes
-Privat transport
-Pemandu pelancong

Itinerary tour
1). Hari pertama (pick up airport)
Welcome to bandung kata itulah yang pertama kami siratkan untuk anda.. Chek in hotel Rest sekejap di hotel dan dilanjutkan untuk Makan siang di sederhana restoran padang, setelah puas pengenalan sekitar kota bandung dan shoping di jalan dago factory store, dan dilanjutkan untuk dinner di restoran pak chi met yang terkenal dengan ikan bakarnya, kembali ke hotel dan beristirahat.

2). Hari kedua (jom shoping belah belah)
Breakfast di hotel, dan dilanjutkan untuk shoping di pasar baru trade centre surga beli belah, lunch kat pasar baru shoping sampai selesai, (kat sini kami beri massa sampai jam 4 petang) dilanjutkan shoping semula ke jalan kosambi untuk shoping barangan jeans di toko 3 jeans factory, dan di lanjutkan untuk shoping di jalan riau factory store, dinner at balacan resto.

3). Hari ke tiga (jom cari peranginan)
Breakfast at hotel dan bissmillah semoga perjalanan kita lancar, amin.. perjalanan akan di lanjutkan untuk menuju ke wisata alamgunung tangkuban perahu, dan dilanjutkan menuju ke floting market lembang, lunch at kampong daun culture & galeri, setelah puas malan perjalanan dilanjutkan untuk menuju ke bandung dan shoping kat rumah mode factory outlet, rest at hotel dan dilanjutkan untuk dinner di stones cafe, menikmati makan malam dengan suasana pe,andangan kota bandung dan diiringi alunan musik (live band) kembali ke hotel, kemas barang untuk persiapan esok chek out.

4). Hari ke empat (sayonara)
Breakfast di hotel, dilanjutkan untuk shing oleh oleh khas bandung cake kartika sari, free program untuk penerbangan petang, transper semula ke airport. Dan akhirnya kami segenap crew yang bertugas, mengucapkan banyak2 terima kaaih atas kepercayaan anda menggunakan khidmat kami selama melancong di bandumg, kami harap anda sehat selalu dan boleh berjumpa lagi di lain waktu .. sayonara ..


1). Transport
> MYR: 400.000/Day
> Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

2). Hotel & transport
> MYR 180 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
> Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

Hotel facilities:
-Ac
-Free Hot spot / wi fi
-Cable-Tv
-Breakfast
-Hot & cold water
-Free parking

Transport facilities:
> Ac
> Audio video
> Kereta terbaru
> Supir yang ramah dan berpengalaman

address : BaladewaTour Jalan Sukara No. 4 Air Port Bandung
Phone : +6282216910022
Whatsapp : +6282216910022
Emai : tourmalaysiabandung@gmail.co
Website : http://www.Baladewatour.com
www.tourmalaysiabandung.com


Terima Kasih

BaladewaTour Agus Priyo Utomo
Marketing director Baladewa car tour & travel